Rezervări telefonice : (004) 0759 145 194

Unde gasim informatiile despre emisiile poluante pentru masina pe care dorim sa o cumparam?

2020-12-09 14:25:47 Autor: Nova Rent a Car
Unde gasim informatiile despre emisiile poluante pentru masina pe care dorim sa o cumparam?

 

În zilele noastre avem posibilitatea de a afla foarte multe informații despre cât de prietenoase cu mediul sunt noile mașini aflate la vânzare în Europa. Putem afla informații despre emisiile poluante foarte periculoase care au afect imediat asupra aerului pe care îl respirăm ca de exemplu oxizii de azot NOx, dar și informații legate de poluanți care afectează clima pe timp îndelungat ca de exemplu, dioxidul de carbon CO2. Întrebarea pe care și-o adresează un potențial client al unei mașini noi este următoarea: unde găsesc informațiile despre emisiile poluante pentru modelul de mașină pe care doresc să o achiziționez?

După introducerea noilor modalități de testare, informațiile despre emisiile de particule și emisiile de oxizi de azot NOx a fost publicate pentru toate mașinile noi începând cu luna Septembrie 2019. Cumpărătorii de mașini noi pot obține aceste informații prin documentele oficiale publicate de către producătorii de mașinii prin broșuri sau specificații sau de la dealer-ul de mașini. Informațiile despre emisiile poluante sunt publicate și prin Asociația Europeană a Producătorilor de Mașini (ACEA) dar într-o formă care nu este intenționată pentru consumatori. Noile mașini diesel cu certificarea Euro 6d-temp sunt primele vehicule considerate a avea emisii poluante scăzute reflectând standardele de emisii care au fost setate pentru conducerea în condiții reale. Cu toate că certificarea este bazată doar pe aceste date oficiale, există și alte surse de informații care fac mai ușoară înțelegerea datelor despre emisiile poluante și comparația între mașini.

Biroul de închirieri mașini NOVA Rent a Car din Iași vă propune testul Green NCAP (New Car Assessment Programme) care a fost lansat în Februarie 2019 și este condus de aceeași organizație Europeană independentă care ne furnizează informații legate despre siguranța autovehiculelor prin numărul de stele, de peste 20 de ani. Cu toate că baza de date pentru Green NCAP este cam săracă acum având teste doar pentru 25 de mașini, în timp aceasta va deveni mai consistentă. Green NCAP utilizează același sistem de notare cu 5 stele folosit și la notarea testelor pentru siguranță. „Aer Curat” și „Randamentul Energetic” sunt măsurate separat iar după aceea protocolul Green NCAP le combină într-un singur scor în sistemul de 5 stele. Acest protocol deocamdată testează doar emisiile de la țeava de eșapament motiv pentru care baza de date favorizează mașinile electrice și hibride. Așadar, dacă dorim să aflăm nivelul emisiilor poluante trebuie să ne uităm la testul individual pentru „Aer Curat”.

De exemplu, indexul Green NCAP evidențiază că noile vehicule diesel, care sunt conforme standardului de poluare Euro 6d-temp, au un scor mai bun pentru testul „Aer Curat” în comparație cu modele mai vechi și prin urmare primesc un scor general mai mare. Singurele vehicule, care nu sunt electrice sau hibride, care au obținut stele sunt cele conforme standardului de emisii Euro 6d-temp. Testele de conducere pe șosea Real-Driving Emissions (RDE) au fost făcute mai solicitante pentru a da încredere clienților că mașina nu va depăși emisiile în nici o situație. Din același motiv, testele de laborator au fost extinse pentru a acoperi a gamă mai largă și mai realistă de condiții decât ciclul de certificare standard.

Testul AIR (Allow Independent Road-testing) este un alt index pe care biroul nostru de închirieri auto NOVA Rent a Car din Iași vi-l propune, și este produs de o organizație independentă, AIR Alliance, a căror membri testează mașini în condiții de condus reale de mai mulți ani. Indexul AIR notează mașinile baza emisiilor de oxizi de azot pe drumurile urbane  cu nota A (verde închis) pentru cel mai bun scor până la nota E (roșu), cel mai slab scor. Toate mașinile sunt testate folosind aceeași rută pentru a avea o comparație directă a impactului asupra calității aerului. Deoarece capacitatea de testare este deocamdată scăzută, numărul de mașini testate este mic. Cu toate acestea, potențialii clienți nu ar trebui să ia decizii pe baza unor informații pe care le găsesc despre mașinile mai vechi. De exemplu, un model din 2014 cu emisii considerate scăzute este foarte probabil să fie complet diferit în comparație cu un model din 2019 cu performanțe mult mai mari pentru că tehnologia care controlează emisiile este foarte diferită pentru modelul mai nou. Informațiile mai vechi despre emisiile poluante sunt încă folositoare pentru clienții mașinilor second hand.

Testele de poluare în condiții de conducere reale sunt făcute și de alte organizații. De exemplu, Emissions Analytics, un membru fondator al AIR Alliance, a creat indexul EQUA care furnizează informații despre emisiile de dioxid de carbon CO2, calitatea aerului și consumul de combustibil. Acesta are legătura și cu standardele de emisii Europene. ADAC este o organizație Germană care își face propriile teste care confirmă că mașinile cu standardul Euro 6d-temp emit nivele foarte mici de emisii în testele reale. De asemenea alcătuiește o lista folositoare în limba Germană a mașinilor care au fost certificate deja cu cele mai noi standarde.  

 

 

Pentru rezervări NON-STOP vă rugăm să ne contactați:

0765.237.772
contact@nova-rentacar.ro