Rezervări telefonice : (004) 0765 23 77 72

Unde uzam mai repede masinile, in oras sau pe autostrada?

2021-02-06 16:49:13 Autor: Nova Rent a Car
Unde uzam mai repede masinile, in oras sau pe autostrada?


Care kilometri sunt mai prietenoși cu mașinile noastre? Kilometri parcurși în oraș sau kilometri parcurși pe autostradă sau extraurban? Se întâmpla dese ori să îi auzim pe samsarii de mașini spunând că o mașină cu mulți kilometri la bord adusă din Germania este din punct de vedere mecanic și vizual într-o stare foarte bună pentru că acei 200.000 de kilometri de la bord au fost parcurși în marea lor majoritatea pe autostradă. Este această percepție adevărată? Sunt kilometri de autostradă mai prietenoși cu o mașină decât kilometri de oraș? Și daca da, de ce? Biroul de închirieri mașini Nova Rent a Car din Iași a găsit răspunsul la aceste întrebări și vi-l prezentăm în rândurile de mai jos.

Marea majoritate a motoarelor din automobilele noastre sunt proiectate pentru viteze de croazieră cuprinse între 80 și 110 kilometri pe oră. Aceste viteze se află la mijlocul capabilităților acestor motoare. Majoritatea mașinilor pot atinge viteze maxime cu mult mai mari, de peste 200 de kilometri pe oră, dar aceste viteze folosesc la maxim capabilitățile acestor motoare. Dacă o mașină este condusă la capabilitățile sale maxime în mod regulat, la viteze de croazieră apropiate de maxime, motorul mașinii respective va trebui să se forțeze în fiecare zi, provocând o uzură crescută. În schimb, dacă ne conducem mașinile la mijlocul capabilităților, motoarele vor lucra în zona lor de confort iar uzura va fi minimă.

Viteza ideală este specifică pentru fiecare model de mașină motiv pentru care este greu de identificat. Unele mașini se vor deplasa foarte ușor cu 150 kilometri pe ora până se golește rezervorul cu combustibil în timp ce altele se vor chinui să mențină această viteză. Dar impactul cel mai mare asupra uzurii motorului nu o are doar viteza însăși ci constanta vitezei. Atunci când viteza optimă este menținută în mod constant, presiunea uleiului se menține ridicată astfel încât componentele interne ale motorului sunt protejate mai bine și temperaturile motorului se mențin stabile cu fluctuații minime. De asemenea transmisia va avea o viață mai lungă din moment ce schimbările treptelor de viteză sunt mai rare. În plus, menținând o viteză constantă timp îndelungat, plăcuțele de frână și discurile de frână vor ține mai mult pentru simplul fapt că vor fi folosite mai rar. Toate aceste lucruri reprezintă o situație ideală pentru o mașină.

Condusul urban reprezintă opusul condițiilor perfecte oferite de condusul pe autostradă. În oraș, șoferii accelerează și decelerează în permanență iar cutia de viteze trebuie să schimbe treptele foarte des motiv pentru care transmisia suferă de o uzură crescută. De asemenea în timpul deplasării urbane motoarele mașinilor se află deseori la relantiv ceea ce reduce presiunea uleiului reducând ungerea și provocând o uzură accelerată a componentelor sale interne. Alte componente care suferă uzură mare în oraș sunt plăcuțele și discurile de frână deoarece sunt folosite în mod constant.

Uzurile provocate de șofatul urban pot pot fi minimizate prin creșterea numărului de revizii tehnice ale autovehiculului. De exemplu, biroul de închirieri auto Nova Rent a Car din Iași vă recomandă să faceți mai des schimburile de ulei, astfel dacă producătorul recomandă schimbul de ulei la 15000 de kilometri, schimbul de ulei ar trebui efectuat la 8000 de kilometri. Daca mașina este condusă exclusiv în traficul din oraș atunci schimbul de ulei ar trebui efectuat și mai des, la 5000 de kilometri. De asemenea, plăcuțele de frână care în condiții extraurbane ar avea o durată de viață lungă de până la 100.000 de kilometri vor trebui inspectate la 40.000 de kilometri și schimbate dacă este necesar.

Așadar putem trage o concluzie care este sută la sută adevărată: o mașină care este condusă la viteze constante rezonabile pe autostradă va avea o durată de viață mai lungă cu cicluri de revizii mai rare decât o mașină care este condusă mai mult intraurban. Mașinile moderne pot merge cu viteze foarte mari dar cu turații scăzute deoarece au până la zece trepte de viteze și astfel motoarele lor lucrează în parametri optimi cu uzura păstrată la minim. În concluzie, biroul de închirieri auto Nova Rent a Car din Iași vă recomandă să adresați următoarea întrebare atunci când doriți să achiziționați o mașină second hand: kilometri de la bord au fost parcurși pe autostradă sau în oraș?

    

 

Pentru rezervări NON-STOP vă rugăm să ne contactați:

0765.237.772
contact@nova-rentacar.ro