Rezervări telefonice : (004) 0759 145 194

Rent & Travel Tips: sa exploram impreuna Ceahlaul

2020-07-22 19:59:17 Autor: Nova Rent a Car
Rent & Travel Tips: sa exploram impreuna Ceahlaul

     

        Explozia cazurilor de infectie cu Coronavirus in toata lumea, combinata cu limitarea zborurilor internationale si incertitudinea creata a facut ca multi dintre romani sa renunte anul acesta la planurile de concediu in alte tari. Astfel ca, in lipsa de alternative mai exotice, a crescut interesul fata de destinatiile montane, Delta Dunarii si zona litoralului romanesc. Cum optiunile turistice la noi sunt destul de numeroase, in articolul de azi am decis sa va ajutam sa va inclinati balanta catre o ascensiune pe Ceahlau.

       Masivul Ceahlau, cel mai cunoscut reper din Carpatii Orientali, este situat pe suprafata judetului Neamt, avand ca vecini orasul Bicaz, statiunea turistica Durau si Lacul Izvorul Muntelui. Frumusetile pe care le ofera zona sunt nenumarate, iar flora si fauna Ceahlaului cuprind numeroase specii ocrotite de natura. Cele mai inalte 2 puncte ale masivului sunt Varful Toaca si Varful Ocolasul Mare, masurand un pic peste 1.900 metri fiecare. Ceahlaul a ocupat dintotdeauna un loc special in sufletul locuitorilor zonei, acestia atribuindu-i de-a lungul secolelor numeroase legende despre Zamolxe, Traian, Decebal si fiica sa Dochia. Pe partea de spiritualitate crestina, zona este asemuita muntelui Athos, deoarece inaltimile muntelui au ascuns in decursul timpului schituri stravechi si chilii in care s-au nevoit pustnici si calugari.

       Daca v-am convins, va asteptam la NOVA, sa va inchiriati masina perfecta:

Cuplu tanar si indragostit? Va recomandam un Opel Corsa, la un pret de nerefuzat. Familisti cu copii mici? Seat Leon station wagon este cel mai potrivit. Gasca mare si petrecareata? Ar trebui sa incercati Mercedesul Sprinter, cu 8 locuri la purtator si portbagaj incapator. Aventurieri pe carari de munte? Incercati Dacia Duster, un Suv autohton invatat cu drumuri grele. In ceea ce priveste traseul potrivit pentru a descoperi Ceahlaul si a ajunge sus la Cabana Dochia, iata doar cateva dintre cele mai folosite variante, conform www.ceahlau.neamt.ro:

 

1. Cabana Izvorul Muntelui - Curmătura Lutu Roşu - cabana Dochia:

Marcaj: punct albastru ; Diferenţă de nivel:953 m; Lungime: 5300 m; Grad de dificultate: mediu; Timp de parcurs:3h - 3h 30', Traseu practicabil tot timpul anului. Timp de parcurs pe etape: Cabana Izvorul Muntelui - Curmatura Lutu Roşu (45') - Piatra cu Apa (2h - 2h45') - Detunate (2h30' - 3h) - cabana Dochia (3h – 3h30').

 

2. Staţiunea Durău - cabana Fântânele - Piatra Lată - Panaghia - sub Vârful Toaca - cabana Dochia:

Marcaj: bandă roşie; Diferenţă de nivel: 1070 m; Lungime: 7300 m; Grad de dificultate: mediu; Timp de parcurs: 3h - 3h 30'. Traseu practicabil tot timpul anului. Timp de parcurs pe etape: Staţiunea turistică Durău - cabana Fântânele (1h - 1h15') - Piatra Lată (2h - 2h15') - cabana Dochia (3h – 3h15').

 

3. Staţiunea Durău - Poiana Viezuri - Cascada Duruitoarea - Poiana Săiuşului - Jgheabul lui Vodă - Dochia:

Marcaj: cruce roşie; Diferenţă de nivel:1020 m; Lungime: 7900 m; Grad de dificultate: mediu; Timp de parcurs: 4h 30' – 5h. Traseu practicabil tot timpul anului. Timp de parcurs pe etape: Staţiunea turistică Durău - Poiana Viezuri (1h - 1h15') - Piatra Lată (45' - 1h) - cascada Duruitoarea (1h30' - 2h) - Poiana Scăiuş (2h30' - 3h) - Poliţa cu Ariniş (3h30' - 4h) - Curmătura Piciorul Şchiop (4h - 4h30') - cabana Dochia (4h30' – 5h).

 

       Pentru cuplurile cu copii mici, prietenul nostru Marius Sescu scrie pe Blogul sau https://mariussescu.ro/cel-mai-scurt-traseu-ceahlau-cabana-dochia/ , sfatuindu-ne sa urmam varianta: Bicazul Ardelean – Curmătura Stanile – Cabana Dochia , cu mentiunea ca se poate merge cu masina pe drum forestier practicabil pana la schitul Sf.Antonie. De aici se urca pe jos aproximativ 7 km, ajungand la Dochia in aproximativ 2h-2.5h.