Rent & Drive: Castele de vis din Romania
Nova Rent a Car Iasi va invita astazi la o incursiune in istoria celor mai spectaculoase castele de pe terioriul tarii noastre. Pline de istorie, mister si zbucium, impunatoarele castele ale Romaniei au dainuit peste veacuri, ca marturii ale zilelor de demult, fiindu-ne sursa de inspiratie si incantare. Iata cateva dintre ele:
-
Castelul Peles, Sinaia : inceput in 1873 la initiativa regelui Carol I si gandit initial doar ca resedinta de vara a familiei regale, acesta s-a finalizat abia prin 1883, sub indrumarea a numerosi arhitecti si constructori de renume. In timp, castelul a capatat o rezonanta complexa, politica, culturala, miltaracsi simbolica in acelasi timp. Dupa ce a fost inchis o buna perioada, in perioada tumultoasa a comunismului, Pelesul a fost transformat in muzeu, deschizandu-si portile catre circuitul turistic si incantand vizitatori din intreaga lume cu stilul sau neorenascentist german. Dupa 1990 castelul a fost retrocedat regelui Mihai I dar a ramas pe mai departe la dispozitia publicului larg.
-
Castelul Cantacuzino, Busteni : a fost construit in stil neoromanesc la ordinul printului Gheorghe Grigore Cantacuzino, apartinand familiei pana in momentul nationalizarii sale, in jurul anilor 1948, redeschizandu-se publicului abia din 2010. Ca element unic al castelului, pe langa parcul, fantanile si cascadele sale incantatoare, gasim aici si o colectie unica in tara noastra, de heraldica, cu blazoane ale tuturor boierilor inruditi cu familia cantacuzina.
-
Castelul Bran, Brasov : presupus a fi construit initial de cavalerii teutoni in jurul anilor 1211 si finalizat in 1388, trece in decursul timpului prin mai multe proprietati, servind diferitelor interese ale vremii. Abia in 1918, cetatenii Brasovului ofera castelul reginei Maria a Romaniei, devenindu-i acesteia resedinta favorita. Desi domnitorul Vlad Tepes nu alocuit niciodata in el, Castelul Bran este cunoscut la nivel mondial ca si castelul lui Dracula, atragand annual numerosi turisti din toata lumea.
-
Castelul Corvinilor, Hunedoara : cetate medievala a Hunedoarei, a fost construit in secolul XV de Ioan de Hunedoara in stil gotic, restaurat recent in mod impresionant; a jucat un rol deosebit in istoria nationala si isi deschide zilnic portile vizitatorilor, incantandu-i cu numeroase colectii de arheologie si numismatica, precum si elemente etnografice sau de tehnica militara.
-
Castelul Sturdza, Miclauseni Iasi - construit in stil neogotic intre 1880-1904 de Gheorghe Sturdza la 65 km de Iasi, castelul este marturie a vremurilor tumultoase de demult, servind in timp ca spital militar, depozit, centru de plasament. Deschis spre vizitare abia prin 2014, este de mentionat ca a adapostit colectii valoroase de carti, documente, costume medievale, arme, bijuterii, tablouri - multe pierdute in valtoarea istoriei.
-
Castelul Karoly, Carei : construit mai intai in anul 1482 sub forma unei resedinte ce a creat senzatie printre nobilii locali de catre Karoly Laszlo, castelul a fost regandit si intarit 100 de ani mai tarziu cu ziduri groase, santuri exterioare si un pod suspendat pentru a face fata invaziei turce. Astfel a luat aspectul unei adevarate fortarete, avand mare rol de aparare a Transilvaniei in secolele XVII si XVIII. Dupa cutremurul din 1834, castelul a fost restaurat in stil neogotic, avand in cursul istoriei diferite utilizari: sanatoriu, cazinou, scoala, spital militar, muzeu, casa de cultura, biblioteca.