Rezervări telefonice : (004) 0765 23 77 72

Modul de funcționare al farurilor laser de la mașini

2020-06-25 11:07:29 Autor: Nova Rent a Car
Modul de funcționare al farurilor laser de la mașini


Fasciculele laser au o aplicație foarte diversă în viața noastră zi de zi. Laserele sunt utilizate la citirea codurilor de bare, la scrierea și citirea unor cantități impresionante de informații, muzică și filme pe discuri subțiri de plastic CD, DVD, blu-ray, la corectarea vederii încețoșate cu operații pe ochi asistate laser. Fasciculele laser sunt utilizate și la operații și tratamente pe piele plus la multe alte operații medicale. Acum, biroul de închirieri auto Iași Nova Rent a Car adaugă la această listă și farurile de mașini iluminate laser mulțumită constructorului auto BMW. Producătorul German de mașini premium a anunțat această inovație pentru prima dată la Salonul Auto de la Frankfurt pe modelul prototip i8 hibrid. În zilele noastre, farurile laser de la BMW au intrat în producție de serie și se regăsesc pe aproape toate modelele, pe unele standard iar pe altele ca opțiune: Seria 3, Seria 4, Seria 5, Seria 6, Seria 7 și pe SUV-urile X3, X4, X5, X6 și X7.

Cum funcționează farurile laser ale autovehiculelor? Farurile Laser ale mașinilor nu proiectează lumina direct pe șosea așa cum s-ar crede având în vedere denumirea. În schimb, carcasa farurilor direcționează trei fascicule de lumină laser albastre monocromatice prin o serie de oglinde din interiorul ansamblului farurilor. Mai departe, lumina laser este direcționată spre o lentilă acoperită cu un strat de fosfor galben. Lumina Laser albastră reacționează la fosforul galben de pe lentilă și generează o lumină albă foarte strălucitoare care mai departe este direcționată în afara farului. Conform informațiilor obținute de biroul de închirieri mașini Iași Nova Rent a Car, lumina generată de fasciculul laser prin lentila de fosfor este de zece ori mai strălucitoare decât lumina generată de farurile LED. Deoarece componentele pentru tehnologia laser sunt foarte compacte, carcasa farurilor poate fi micșorată ceea ce permite creșterea aerodinamicii autovehiculului.

Creșterea vizibilității șoselei pe timpul nopții cu ajutorul tehnologiei laser îmbunătățește siguranța șoferului. Un sistem integrat de camere cu infraroșu lucrează împreună cu sistemul de lumini laser pentru a furniza următoarele beneficii. Sistemul de camere poate detecta traficul din față și să diminueze automat, fără intervenția șoferului, luminozitatea farurilor. Dacă sistemul de camere detectează apariția unor obstacole pe drum ca de exemplu un animal sau o obstrucție, farurile pot concentra fasciculul de lumină direct pe obiect pâna la 150 de metri. Deoarece farurile cu tehnologie laser sunt foarte strălucitoare, BMW recunoaște că acestea ar putea fi o sursă de distragere a atenției pentru ceilalți participanți la trafic într-un mediu urban. Datorită acestui lucru, biroul de închiriei auto Iași NOVA vă amintește că farurile cu tehnologie laser se pot activa doar la viteze care depășesc 60 de kilometri pe oră.

Sunteți în siguranță atunci când priviți direct un far care proiectează lumină Laser? Răspunsul la această întrebare este DA. În schimb, ceea ce este periculos este privitul direct într-un fascicul laser concentrat. De exemplu, toată lumea cunoaște indicatoarele cu laser de culoare roșie din sălile de clasă, acesta este un fascicul de laser concentrat care distruge retina. Fasciculele de Laser Albastru din interiorul lentilelor cu lumină laser al BMW sunt atât de concentrate încât chiar pot să ardă obiecte. Dar această lumină concentrată nu este vizibilă deoarece este acoperită de carcasa farurilor. Deoarece fasciculul laser concentrat este propagat printr-o lentilă de fosfor, pericolul este înlăturat complet motiv pentru care farurile pot fi privite în siguranță. BMW a luat în considerare și ce s-ar putea întâmpla în cazul unui accident frontal când carcasa farurilor cu tehnologie laser se poate crăpa și fasciculele laser din interior să iasă afară, cauzând daune la persoanele din apropiere. În cazul unui accident, biroul de închirieri mașini Iași Nova Rent a Car vă anunță că aceste faruri cu tehnologie laser sunt dezactivate în mod automat pentru a preveni orice probleme de sănătate.

Cum vă puteți da seama care faruri dispun de tehnologia laser pe modelele BMW? Farurile cu lumină laser de la BMW dispun de benzi albastre subțiri de-a lungul interiorului carcasei farurilor. De asemenea unele modele ca SUV-ul X5 pe care biroul de închirieri auto Nova din Iași vă recomandă să îl testați, dispun de bande albastre peste lentile și caracterele BMW Laser pe partea laterală sus a farurilor.

Care sunt avantajele tehnologiei de iluminare laser?
•    Farurile LASER sunt de zece ori mai luminoase decât farurile tradiționale Xenon și LED.
•    Șoseaua este vizibilă până la 1 kilometru distanță.
•    Estomparea automată a luminii farurilor  în funcție de traficul din față.
•    Această tehnologie folosește GPS-ul pentru a anticipa virajele și pentru a ilumina șoseaua în jurul curbelor.
•    Culoarea proiectată de farurile Laser BMW sunt aproape la fel de calde ca și lumina zilei, așadar sunt la fel de naturale pentru ochi ca și șofatul din timpul zilei.
•    Mai puțină extenuare asupra șoferului deoarece lumina naturală reduce oboseala ochilor.

Dar ca orice pe această lume, există și dezavantaje. Care sunt dezavantajele farurilor cu tehnologie Laser?
•    Costul, la majoritatea modelelor, BMW oferă farurile laser doar ca o opțiune care costă câteva mii de euro.
•    Farurile Laser funcționează doar cu faza lungă a mașinii, faza scurtă folosește LED-urile pentru iluminare.

La biroul de închirieri mașini NOVA Rent a Car din Iași vă așteptăm cu o gamă variată de mașini și cu servicii profesionale orientate spre satisfacerea clienților noștri.


Pentru rezervări NON-STOP vă rugăm să ne contactați:

0765.237.772
contact@nova-rentacar.ro