Rezervări telefonice : (004) 0765 23 77 72

Model Y este noul SUV electric de la Tesla

2021-12-12 12:34:48 Autor: Nova Rent a Car
Model Y este noul SUV electric de la Tesla


Tesla tocmai a lansat o nouă serie de mașini electrice sub denumirea Model Y. Acest model este un SUV și este poziționat sub Model X în ceea ce privește costul de achiziție dar poate fi considerat ca un Model 3 care a fost înălțat, lățit și lungit cu mai mult spațiu la interior. Sau poate fi văzut ca un Model X care a trecut printr-un proces de micșorare dar la care i-au fost retezate „aripile de șoim” (portierele care se deschid pe plan vertical), fiind dotat cu uși convenționale.

Model Y este un SUV electric care reprezintă o alternativă de ultimă generație pentru modelele concurente BMW iX3, Audi Q4 e-tron și Mercedes EQB. În prezent Model Y este oferit spre vânzare doar cu cinci locuri dar Tesla a promis că în curând va face disponibil și un pachet opțional pentru șapte locuri.

Tesla Model Y este cu 15 centimetri mai înalt decât Model 3 pe care a fost construit astfel că pasagerii din spate vor avea mai mult loc pentru cap și vor fi mai confortabili. Toate scaunele sunt mai ridicate motiv pentru care pasagerii vor avea o vedere mai bună prin geamurile mașinii și pasagerii din spate nu vor mai simți că stau în poziția ghemuit, picioarele putând fi întinse acum sub scaunele din față. Ajustarea poziției volanului se face electric puțin greoi prin ecranul tactil de infotainment  dar o dată setat, poziția șoferului este foarte bună oferind o vizibilitate excelentă la exterior. În schimb șoferii înalți vor trebui să-și ajusteze scaunul puțin mai jos datorită poziției înălțate. Datorită podelei plate, Model Y poate acomoda cu ușurință trei adulți pe scaunele din spate, toate trei fiind dotate standard cu încălzire pentru extra confort.

La interior Model Y oferă spații decente pentru lucrurile pasagerilor. Buzunarele din portiere pot acomoda flacoane de 1.5 litri iar consola centrală oferă nu una ci două locuri de depozitare. Unul este poziționat sub cotiere și este dotat cu o priză de 12 volți, în timp ce al doilea spațiu pentru lucruri este amplasat după suporții de pahare adânci din centrul consolei. Torpedoul are o dimensiune decentă dar partea proastă este că se poate deschide doar prin ecranul tactil de infotainment sau prin comandă vocală, închiderea ușii de la torpedou se face manual. Pasagerii din spate au buzunare decente în portiere în timp ce pe cotieră regăsim doi suporți pentru pahare pentru care ne-am dori ca Tesla să ofere posibilitatea de a le acoperi atunci când nu sunt folosite astfel să se evite alunecarea cotului în interiorul acestora.

Designul noului Model Y dă cu adevărat roade atunci când vine vorba de dimensiunea portbagajului. La fel ca toate modele Tesla, Model Y are două portbagaje – cel principal din spate și unul secundar, mic în față sub capotă acolo unde se fală motoarele pentru mașinile cu combustie internă. Partea cea mai bună a designului este hayonul de tip hatchback ceea ce înseamnă că ușa portbagajului și luneta se ridică împreună lăsând o deschidere mare spre portbagaj ceea ce permite încărcarea lucrurilor mari mult mai ușor decât în Model 3. Accesul la portbagaj este ușurat de către hayonul electric și de lipsa bordurii de pe margine astfel încât lucrurile pot fi încărcate și descărcate prin alunecare.  

Portbagajul ne oferă câteva surprize, acesta fiind mai încăpător decât pare la prima vedere. În părțile laterale ale portbagajului sunt amplasate două buzunare adânci în care se pot depozita lucrurile mai mici pe care nu dorim să le vedem rostogolindu-se. Mai este un spațiu adânc chiar sub podeaua portbagajului și un spațiu secundar mai puțin adânc acolo unde ar fi amplasate cele două scaune pentru versiunea cu șapte scaune. Rabatarea scaunelor din spate se face electric foarte ușor prin apăsarea butoanelor aflate în portbagaj, acest lucru fiind standard la toate modelele. Capacitatea portbagajului este de 850 de litri iar prin rabatarea scaunelor din spate se obține un volum impresionant de 1870 de litri, mai mult decât oferă Skoda Enyaq. Aici nu este inclus și portbagajul din față care este folosit pentru stocarea cablurilor de încărcare.

Ca la toate modele de la constructorul de mașini electrice Tesla, ecranul de infotainment domină bordul, renunțând aproape complet la butoanele fizice. Ecranul de infotainment este așezat în poziția landscape, are diagonala de 38 de centimetri și este folosit pentru a controla aproape toate sistemele mașinii, inclusiv oglinzile retrovizoare. În ceea ce privește grafica și răspunsul la atingere, este unul dintre cele mai bune ecrane de pe piață în acest moment.

Deschiderea portierelor nu se face cu cheie, accesul la interior se face prin intermediul unui smartphone și a aplicației Tesla instalată pe acesta. În aplicație se pot crea chei electronice și trimise la membrii familiei sau la prietenii la care dorim să le dăm acces la mașină. Tot prin intermediul aplicației Tesla, proprietarii au posibilitatea de pornire a încălzirii sau răcirii de la distanță, să urmărească locația mașinii sau chiar să limiteze viteza maximă pe care poate să o atingă. „Modul Summon” este cea mai inteligentă caracteristică pe care o oferă Tesla. Prin aceasta, Model Y se va conduce autonom din parcare până la șofer.

Model Y este oferit în două versiuni: autonomie mare și performanță. Model Y nu atinge performanțele pe care le oferă Model 3 datorită dimensiunii și greutății mai mari, dar și așa, Model Y Long Range atinge 100 de kilometri pe oră în 4.8 secunde iar varianta Performance în doar 3.5 secunde. Acestea sunt performanțe cu mult mai bune în comparație cu concurența BMW iX3 și Jaguar I-Pace. Autonomia promisă de Tesla pentru versiunea Long Range este de 500 de kilometri dar în realitate aceasta este de doar 400 de kilometri. Pentru varianta Performance, Tesla promite o autonomie de 480 de kilometri. Biroul de închirieri auto Nova Rent a Car din Iași vă recomandă să achiziționați Model Y Long Range pentru că are cel mai bun raport preț, performanță și performanță, autonomie.

Tesla Model Y Long Range are un preț de pornire de 65 de mii de euro în timp ce Model Y Performance începe de la 75 de mii de euro.

 

 

 
Pentru rezervări NON-STOP vă rugăm să ne contactați:

0765.237.772
contact@nova-rentacar.ro