Rezervări telefonice : (004) 0765 23 77 72

Diagnosticarea problemelor aparute la cutia de viteze automata

2021-02-23 10:55:36 Autor: Nova Rent a Car
Diagnosticarea problemelor aparute la cutia de viteze automata


Unul dintre denumirile de componente auto de care se sperie cel mai tare proprietarii de mașini când vine vorba de defecțiuni este „transmisia”. Din nefericire, majoritatea service-urilor de mașini cunosc acest lucru motiv pentru care vor profita de situație și vor taxa clienții pe măsură. Înainte de a preda cheile de la mașină împreună cu o foaie de cec în alb este recomandat să învățăm câteva lucruri de bază despre cutiile de viteze. Chiar dacă nu vom reuși să reparăm defecțiunea, vom avea suficiente cunoștințe despre defecțiune astfel încât vom evita să fim suprataxați sau chiar înșelați de mecanicii auto.     

Transmisia mașinii este o invenție remarcabilă. Cumva, aceasta poate să schimbe treptele de viteze ale mașinii, știind cât de repede dorește șoferul să conducă și cât de repede dorește să ajungă la locația dorită. Ceea ce se întâmplă în interiorul cutiei de viteze este un mister pentru majoritatea șoferilor. Componentele de bază pe care biroul de închirieri auto Nova Rent a Car din Iași vi le prezintă, vă vor permite să aveți o discuție informată cu mecanicul auto și astfel o să evitați o eventuală jecmănire din partea acestuia.

În timp ce la interior sunt foarte multe componente mici, transmisia unei mașini are la bază câteva sisteme principale:

•    Carcasa Clopot: aceasta este carcasa metalică sub formă de con care se poate observa de sub mașină. Dacă mașina are tracțiune pe fată, aceasta este montată pe partea motorului când privim de sub capotă. Dacă mașina are tracțiune pe spate, cutia de viteze va fi amplasată sub mașină în spatele motorului.
•    Roți Dințate: chiar dacă șoferul nu trebuie să schimbe treptele de viteze, cutia automată are roți dințate. Acestea sunt compuse din cuplaje principale și cuplaje planetare. Toate aceste componente sunt necesare pentru a pune mașina în mișcare.
•    Ulei: uleiul de transmisie este foarte important pentru o cutie de viteze automată deoarece tot principiul de funcționare are loc în acest lichid. Culoarea uleiului de transmisie este roșie pentru majoritatea mașinilor ceea ce ne ajută atunci când căutăm scurgeri.
•    Filtrul: tot acest ulei trebuie să fie păstrat curat pentru ca mașina să poate schimba treptele de viteză la timpul potrivit. Astfel pentru a menține acest ulei curat, transmisia este dotată cu un sistem de filtrare al impurităților.

Acum când știm câteva lucruri despre ceea ce se întâmplă într-o transmisie automată putem să ne facem o opinie despre problema apărută sau măcar să înțelegem ceea ce ne explică mecanicul în timp ce încearcă să umfle nota de plată. Există două tipuri de probleme similare ale transmisiei: nu funcționează deloc sau funcționează greoi. Aceste două grupuri de probleme sunt cauzate de aceleași motive indiferent daca transmisia funcționează prost sau nu funcționează deloc. Astfel, următoarele recomandări ale biroului de închirieri mașini Nova Rent a Car din Iași se aplică pentru ambele categorii.
Primul lucru important este de a verifica nivelul uleiului din interiorul cutiei de viteze de cel puțin două ori pe an. O cantitate insuficientă de ulei va duce la schimbări greoaie ale treptelor de viteze iar în timp va provoca defecțiuni majore ale transmisiei și o notă de plată pe măsură. Dacă în urma verificărilor se adeverește că nivelul uleiului scade mereu atunci există o scurgere pe undeva. Căutarea scurgerii nu este atât de greu pe cât pare deoarece transmisia este un sistem închis, astfel încât scurgerile pot apărea în doar câteva locuri. Uleiul din transmisie va avea culoare roșie exceptând situațiile în care acesta a fost schimbat cu un lichid necolorat. Biroul de închirieri auto Nova Rent a Car vă prezintă mai jos câteva locuri unde pot apărea scurgerile de ulei:
•    La baza tubului de umplere cu ulei.
•    La gaura de evacuare a ulei care se află sub transmisie.
•    Între cutia de viteze și motor.
•    La axului selectorului – tija care face legătura dintre maneta de schimbare a treptelor de viteză și transmisie.
•    La punctul de montare al senzorului de viteză. Aici problema este fie la cablul care sucește în carcasa transmisiei sau un senzor electronic care este înșurubat în carcasă.
•    Radiatorul. Dacă mașina este dotată cu un răcitor al transmisiei, este posibil ca uleiul din transmisie să se scurgă în lichidul din radiator. Aceste lichide nu se amestecă bine (uleiul cu apa) astfel acesta va pluti în radiator.

Una dintre componentele foarte importante în funcționarea corectă a transmisiei este filtrul de ulei al transmisiei. Dacă acest filtru nu a fost înlocuit de mult timp atunci acesta va trebui înlocuit înainte de a se pune problema schimbării complete a ambreiajului. Din nefericire majoritatea problemelor dintr-o transmisie nu pot fi reparate de către persoanele obișnuite deoarece sunt necesare prea multe unelte specializate și echipamente care sunt scumpe și nu are nici un sens în a investi în ele. În momentul în care mergem la un mecanic auto este bine să îi arătăm că avem cunoștințe despre posibilele defecțiuni ale cutiei de viteze. Trebuie să îi spunem cum se comportă aceasta și dacă am găsit probleme în momentul în care am inspectat transmisia. Dacă este o scurgere atunci îl vom informa unde este și cât de mare este aceasta scurgere.

Dacă transmisia este foarte uzată atunci acesta va trebui recondiționată sau chiar schimbată cu una nouă sau second de la dezmembrări auto. Înainte de a desface transmisia (ceea ce este foarte scump) este foarte important să găsim cauzele care cauzează problemele. Înlocuirea filtrului trebuie să fie primul pe listă (dacă nu a fost înlocuit înainte) deoarece acest lucru repară un procent destul de mare din probleme transmisiilor. Dacă filtrul este bun iar componentele exterioare sunt montate corect atunci cutia de viteze va trebui să fie desfăcută și recondiționată. Pentru a evita problemele transmisiei și cheltuielile foarte mari pe care reparațiile acesteia le presupune, biroul de închirieri mașini Nova Rent a Car din Iași vă recomandă să verificați cutia de viteze (nivel lichid ulei, scurgeri, filtru) de fiecare dată când faceți revizia la motor.

 


Pentru rezervări NON-STOP vă rugăm să ne contactați:

0765.237.772
contact@nova-rentacar.ro