Rezervări telefonice : (004) 0759 145 194

Util: Cum conducem pe timp de iarna

2018-03-21 12:28:17 Autor: Nova Rent a Car

   

      Cum iarna nu vrea sa ne paraseasca, extinzandu-si fenomenele extreme pe tot cuprinsul tarii, dorim sa abordam astazi cateva aspecte cu care se confrunta conducatorii auto in acest sezon capricios. Daca in ceea ce priveste timpul liber, iarna aduce multa bucurie si delectare vizuala, cand vine vorba de sofat lucrurile se schimba semnificativ. Si cand plecam la drum, trebuie sa fim intotdeauna pregatiti pentru evenimente naturale imprevizibile (ploaie, polei, zapada cantitativa, viscol). Iata cateva puncte ce trebuie luate in considerare in aceste situatii:

  • Echipati-va obligatoriu masina cu anvelope de iarna de calitate: desi este o conditie impusa si prin lege, multi soferi lasa acest aspect pe ultima suta de metri, asteptand prima zapada. In alegerea anvelopelor potrivite, este bine sa ne documentam in prealabil asupra caracteristicilor si indicilor de aderenta si sa achizitionam anvelope pentru toate rotile, nu doar pentru cele 2 roti responsabile cu tractiunea.

  • Inaintea sezonului rece, faceti o verificare tehnica a masinii: este intotdeauna bine sa stim care este starea masinii, pe care sa o consideram un adevarat partener/colaborator in viata de zi cu zi, responsabil cu transportul celei mai de pret incarcaturi: familia noatra. Dam aici o atentie deosebita presiunii rotilor, sistemului de franare, suspensiei, nivelului de ulei si antigel, asigurandu-ne ca sunt in parametri si pot asigura trecerea sistemului auto peste sezonul geros.

  • Asigurati-va ca aveti in portbagaj pachetul obligatoriu de iarna: adica racleta pentru geamuri, perie pentru deszapezirea caroseriei, o lopata mica portabila, nisip, lanturi adaptate marimii rotilor si manusi impermeabile. Mai ales, daca dorim sa plecam la drum pe un traseu supus intemperiilor este bine sa ne informam temeinic pe site-urile Administratiei nationale de meteorologie si sa punem bine in balanta daca analiza risc/beneficiu este in favoarea noastra.

  • Atentie maxima la viteza, distanta intre masini, bruscarea franii: incercam pe cat posibil sa nu bruscam comenzile masinii, sa nu acceleram prea tare ca apoi sa fim nevoiti sa franam brusc si sa transformam masina intr-o sanie cu roti. Stim cu totii ca in acest sezon trebuie sa pastram o distanta mai mare fata de masina din fata, deoarece pe zapada sau polei, franarea este mult intarziata si atrage anual soferii in numeroase accidente.

  • Adaptati viteza masinii la curbe: trebuie sa incercam pe cat posibil sa incetinim usor inainte de intrarea intr-o curba si sa nu acceleram brusc in momentul in care viram, ajustand usor unghiul volanului. Foarte indicata este folosirea franii de motor, trecand de la treapta de viteza superioara la una inferioara, ajutand astfel autovehiculul sa isi reduca viteza.

  • Asigurati-va ca aveti vizibilitate buna: vorbind aici de cat de bine vede soferul prin geamuri, este indicat sa nu ne grabim sa ne lansam in trafic pana cand nu avem zapada data de pe masina, geamurile si oblinzile complet curatate cu racleta iar parbrizul dezaburit 100%. Stim ca acest lucru necesita timpi de asteptare, dar aceasta asteptare ajuta masina sa se incalzeasca, geamurile sa isi recapete tranparenta si nu in ultimul rand, ne ajuta pe noi sa putem conduce in perfecta siguranta, asigurand vizibilitatea la manevre precum: schimbarea benzii, acordarea de prioritate, traversarea unui sens giratoriu sau oprirea la trecerea pietonilor.