Rezervări telefonice : (004) 0759 145 194

Cele mai noi tehnologii si masini dezvaluite la CES 2024

2024-01-17 17:57:12 Autor: Nova Rent a Car
Cele mai noi tehnologii si masini dezvaluite la CES 2024


În universul dinamic al tehnologiei și inovației, CES (Consumer Electronics Show) din Las Vegas este o eminență, o scenă globală unde biroul Nova de închirieri auto aeroport Iași vă prezintă un spectacol captivant al celor mai recente descoperiri și inovații în domeniul electronicelor de consum. În 2024, CES nu este doar o simplă expoziție de televizoare și telefoane mobile, a depășit demult limitele inițiale și a evoluat într-o platformă extinsă unde tehnologiile din industria auto ocupă un loc tot mai important. În acest an, CES 2024 a dovedit că este și mai mult decât atât, este un epicentru al transformărilor societale aduse de ascensiunea electrificării.

Chiar și în hala dedicată industriei auto, CES poate ameți vizitatorii atât prin dimensiunile sale, cât și prin ceea ce le prezintă. Nu este doar o asaltare a simțurilor acestora, ci ceva ce face să își pună sub semnul întrebării propria percepție a realității. Tehnologii complexe și dificil de produs ca radare, senzori, camere și software aici sunt prezentate în așa fel încât să sune interesant. Inteligența artificială generativă (AI) integrată în mașinile din viitor sună pur și simplu înfricoșătoare.

Mașinile devin rapid o extensie a vieților noastre digitale, iar CES 2024 a arătat cât de mult cele două vor continua să se întrepătrundă în acest an și în viitor. Fie că este vorba de accesarea calendarului nostru în mișcare sau de controlul echipamentelor inteligente din casa noastră cu vocea, mașinile devin tot mai mult niște smartphone-uri uriașe. Dacă mai adăugăm în această ecuație o orientare către surse alternative de combustibil, fie că este vorba de electricitate sau hidrogen, vom înțelege de ce Consumer Electronics Show devine un loc preferat pentru producătorii de automobile să dezvăluie ultimele lor inovații.

În acest an, au fost prezentate doar câteva concepte noi de vehicule, în special o reinterpretare a regulilor EV de către Honda și intrarea Kia în segmentul vehiculelor comerciale. Cu toate acestea, asistenții AI și ofertele avansate de infotainment au fost, fără îndoială, tema centrală a spectacolului din 2024. CES reușește să demonstreze că lumea auto nu se rezumă doar la motoare și caroserii, ci evoluează rapid către o interconectare complexă, în care mașinile devin noduri esențiale în rețeaua digitală a vieții moderne.


Honda

La CES 2024, Honda a decis să reseteze ceasul electrificării, întorcându-se la "punctul de plecare al Honda ca producător auto". Practic, japonezii își rup propriul caiet de reguli și încep din nou. Rezultatul este reprezentat de două concepte uimitoare, Saloon și Space-Hub din seria 0, ambele oferind o privire asupra direcției generale de design și filosofiei de vehicul electric al constructorului Honda. CEO-ul global, Toshihiro Mibe, declară că firma sa vrea să se îndepărteze de mașinile electrice „grosiere și grele" din prezent și să se concentreze în schimb pe o filosofie nouă descrisă în felul următor: „subțire, ușoară și inteligentă”.

Cu toate acestea, sub această limbaj diplomatic, Honda se orientează către următoarea generație de baterii mai subțiri și mai ușoare pentru a alimenta Saloon-ul său elegant, scund și aerodinamic, aflat foarte aproape de o versiune de producție care promite să moștenească spiritul "plăcerii de a conduce" al mărcii. Nu se cunosc încă detalii despre autonomie și performanță, deoarece acestea sunt probabil încă în sfera ipoteticului, dar atât Saloon-ul, cât și Space-Hub-ul care este o variantă de transport de persoane cu aspect de salon, vor beneficia de sisteme avansate de asistență a șoferului, capacități ridicate de conducere autonomă și, cu puțin noroc, de sisteme de infotainment de ultimă generație, datorită parteneriatului strâns al Honda cu gigantul multimedia și de divertisment Sony.

Honda și-a regândit complet abordarea dezvoltării EV cu această nouă pereche de concepte. Eficiența, implicarea și practicabilitatea sunt prioritățile pentru următoarea sa generație de modele globale, programate să ajungă în Europa în 2026. Pentru a atinge acest scop, fiecare vehicul electric din Seria 0 va fi construit pe o platformă complet nouă și „subțire”, permițându-le să se situeze mai aproape de șosea și prin urmare, să ofere o performanță aerodinamică mai bună decât arhitecturile existente.

Saloon-ul, promis să fie 90% pregătit pentru producție, va fi primul care va apărea pe piață. Cu toate acestea, va renunța la unele dintre caracteristicile sale mai extravagante, cum ar fi ușile în formă de aripi de pescăruș. Space-Hub-ul MPV nu a primit încă aprobarea pentru producție, dar va servi drept sursă de inspirație pentru un SUV mai mic, conceput în mod similar.


Afeela

Următorul concept pe care compania Nova de închirieri auto Iași aeroport vi-l prezintă vine ca rezultat al colaborării dintre Sony și Honda  și se numește Afeela Saloon. Acesta fost prezentat într-o versiune actualizată la CES, dezvăluind ajustări minore de stil. Camerele de vizualizare laterală au fost înlocuite cu oglinzi convenționale, iar extremitățile față și spate au fost regândite pentru a conferi o înfățișare mai unghiulară. Specificațiile tehnice au fost, de asemenea, confirmate, cu vehiculul electric având câte un motor de 241 de cai putere pe fiecare punte și o baterie de 91 kWh capabilă să se încarce la rate de până la 150 kW.

Mașina de serie va beneficia și de numeroase parteneriate de înaltă notorietate din domeniul tehnologiei. Polyphony Digital, dezvoltatorul jocurilor video Gran Turismo, își va aduce expertiza în simulări pentru a contribui la dezvoltarea mașinii, în timp ce serviciul OpenAI al Microsoft va sta la baza asistentului digital la bord.


Kia

Kia a adus o poveste interesantă, anunțându-și planurile de a intra în sectorul vehiculelor comerciale în 2025 cu PV5, primul dintr-o serie de noi vehicule denumite PBV-uri (Platform Beyond Vehicle) pe care le va lansa în decursul următorului deceniu. PV5, bazat pe o versiune adaptată a arhitecturii E-GMP, va fi lansat ca rival pentru Ford Transit Custom și Volkswagen Transporter în lumea furgonetelor electrice. Expoziția a prezentat variante MPV (Multi-Purpose Vehicle), cu acoperiș înalt și pick-up ale PV5. Un PV7 mai mare este de asemenea în planuri, dar celelalte două vehicule de livrări marfă prezentate la CES, PV1 și PV3, nu sunt încă planificate pentru producție.


Mullen

Firma californiană de vehicule electrice Mullen, înființată în 2014 de David Michery, a prezentat la CES noul său model de top, Five RS, bazat pe modelul Five prezentat anul trecut. Mullen a dezvăluit că acesta este un concurent pentru Tesla Model X Plaid, declarând o putere de peste 1000 de cai putere și o viteză maximă de 320 de km/h. Five RS se spune că dispune de un tren de rulare cu două motoare și tracțiune integrală, electricitate de 800V care permite o încărcare de la 0 la 80% în doar 21 de minute, autonomie de 500 de kilometri și frâne Brembo cu șase și patru pistoane. Fiind un vehicul electric modern, dispune și de un sistem de infotainment cu două ecrane uriașe, complementat de un asistent vocal încorporat.


Hyundai

Hyundai Motor, prin divizia sa Supernal, a dezvăluit S-A2, o viziune pentru o lume în care ajungi efectiv cu Uber-ul în aer. Vehiculul de decolare și aterizare verticală electric (eVTOL) este echipat cu baterii și motoare de la mașinile electrice Hyundai, dar și cu designul semnat de Luc Donckerwolke. Cu opt rotoare basculante, poate zbura cu viteze de până la 200 de km/n, iar bateriile de densitate înaltă oferă călătorii între 40 și 65 de kilometri. S-A2 operează la 450 de metri altitudine, mult sub aeronavele comerciale, și oferă călătorii scurte între "vertiporturile" din orașe folosind o platformă de tip ride-hailing Uber. Proiectul, condus de fostul angajat NASA, Jaiwon Shin, pune accent pe liniște, afirmând că S-A2 emite doar 65 de decibeli în timpul decolării și aproximativ 45 de decibeli în timpul croazierei, mai puțin decât o mașină de spălat vase. Supernal spune că S-A2 este pregătit să accepte următoarea generație de tehnologie de baterii și va începe testele în 2025.


Xpeng

Xpeng AeroHT, divizia de aviație a companiei chineze de vehicule electrice Xpeng, a confirmat că va începe producția Land Aircraft Carrier în acest an. Este practic vorba despre două vehicule într-unul singur: o furgonetă electrică cu șase roți care găzduiește un elicopter electric. Xpeng vizează o producție anuală de aproximativ 10.000 de Land Aircraft Carriers numai în China, dar încă nu a inițiat discuții cu autoritățile occidentale pentru omologarea modulului zburător. "Îmi place să zbor, am un elicopter, dar nu-l pot duce oriunde vreau. Dacă am acest vehicul, pot conduce unde doresc, parchez camioneta și pot zbura", a declarat co-fondatorul și vicepreședintele XPeng AeroHT, Tan Wang, la CES din acest an. "Mașina este destinată clienților care își doresc aventuri off road, dar performanța pe șosea este mult mai bună, deoarece are trei motoare, unul pe fiecare punte", a adăugat el.

Pe lângă aceasta, Wang afirmă că modulul de zbor este mult mai simplu de operat decât un elicopter obișnuit, deoarece îmbină abilitățile umane de pilotaj cu niveluri avansate de autonomie. Din acest motiv, Wang consideră că va fi nevoie de mult mai puține decât cele 40 de ore de zbor obișnuite pentru a obține o licență de pilot de elicopter și a putea opera legal acest vehicul eVTOL.

Wang a declarat că compania acceptă pre-comenzi încă de la sfârșitul acestui an și speră să aibă produse în aer până la sfârșitul anului 2025. Atât vehiculul cu șase roți, cât și aeronava pot fi achiziționate la prețul de 200.000 de dolari sau 182.000 de euro, ceea ce din punctul de vedele al agenției Nova Rent a Car Airport Iași pare a fi o afacere avantajoasă. Cu toate acestea, Wang a subliniat și că firma sa este "încă în proces" de obținere a certificării din partea Autorității de Aviație din China, dar speră că acest lucru se va întâmpla în curând.


BMW

BMW a prezentat demonstrații ale unei experiențe de realitate augmentată bazată pe Xreal Air 2 la bordul unui BMW iX la CES 2024 iar biroul Nova Rent a Car Iași Airport, a rămas surprinsă și încântată de ceea ce a văzut. Mai mult decât un simplu artificiu distractiv (BMW a făcut să plouă jetoane de pariere de cazino AR în timpul prezentării din Las Vegas), această experiență ar putea fi o extensie foarte utilă a sistemului de navigație și infotainment în general.

Cu ochelarii Xreal Air 2, BMW poate proiecta informații pentru șofer pe lumea reală din afara parbrizului, cu săgeți verzi 3D care atrag atenția asupra virajelor iminente și blocuri roșii mari care avertizează când șoferul se apropie periculos de obiecte statice. În prezent, sistemul rulează printr-un smartphone conectat la mașină, dar dezvoltatorii din spatele tehnologiei doresc să facă întreaga experiență fără fir, deschizând-o și altor mărci de ochelari de realitate augmentată pentru a face experiența cât mai fluentă posibil pentru potențialii clienți. Dar piesa de rezistență? Deschizi viziera din față și sistemul devine un cinematograf privat impresionant de clar. Perfect pentru a-ți petrece orele când îți încarci vehiculul electric modern pe o rețea de încărcare publică extrem de lentă.


CES 2024 a adus în prim-plan o panoramă fascinantă a viitorului mobilității și inovației tehnologice, dezvăluind concepte revoluționare care transcend limitele convenționale. De la Honda și schimbarea radicală a filosofiei sale EV prin seria 0, până la Xpeng AeroHT și ambițioasa sa ambarcațiune aeriană-terestră, pasionații de tehnologie și mobilitate au avut parte de o privire captivantă asupra evoluției rapide a industriei auto.

Honda a oferit două concepte impresionante, Saloon și Space-hub, redefinind propria sa viziune asupra mașinilor electrice sub deviza "subțire, ușoară și înțeleaptă". O abordare revoluționară a tehnologiei EV, axată pe eficiență, angajament și practicitate, marchează o schimbare semnificativă în direcția industriei auto. Kia a surprins prin anunțul intrării sale în sectorul vehiculelor comerciale cu seria PBV, iar Mullen a dezvăluit Five RS, un concurent pentru Tesla Model X Plaid, promițând performanțe excepționale și tehnologie avansată. Aceste prezentări subliniază accelerarea transformărilor în industria vehiculelor electrice și diversificarea ofertei pentru consumatori.

Pe tărâmul tehnologiei aeronautice, Xpeng AeroHT a propus o viziune inovatoare cu Land Aircraft Carrier, o fuziune spectaculoasă între o furgonetă electrică și un elicopter. Această inițiativă arată că frontierele dintre vehiculele terestre și cele aeriene sunt într-o continuă diluare, deschizând drumul către noi posibilități de explorare și transport personal. În fine, BMW a adus realitatea augmentată în interiorul mașinilor sale, oferind un avans semnificativ în experiența de condus și navigare. Cu ochelarii Xreal Air 2, BMW a creat un sistem inovator care proiectează informații cruciale pentru șofer direct pe parbriz, deschizând oportunități noi în materie de siguranță și interacțiune în timpul condusului.

CES 2024 a demonstrat că frontierele tehnologiei și mobilității sunt într-o continuă expansiune, iar biroul Nova Rent a Car Iași va oferit o privire captivantă asupra modului în care viitorul vehiculelor va fi modelat de inovații curajoase și evoluții tehnologice remarcabile. Cu fiecare prezentare, am fost martorii unei schimbări semnificative în modul în care ne raportăm la mașini și la călătoriile noastre, ilustrând faptul că viitorul este într-adevăr în plină desfășurare sub ochii noștri.

 


Pentru rezervări NON-STOP vă rugăm să ne contactați:

0765.237.772
contact@nova-rentacar.ro